Praktiskt

Förberedelser inför yogapassetMat och dryck: Det bra om magen är i stort sett tom. Men avstå inte från mat så länge innan att du blir trött under passet. Efter en rejäl måltid är det bra om det går 3-4 timmar innan Yoga-mindfulness. Efter mellanmål cirka 1,5 timme. Vi dricker inte heller precis innan eller under övningarna. Vänta ungefär en halvtimme innan du dricker eller äter efter passet.


Om du har problem med ditt blodsocker kan du ta en frukt, dricka mjölk, filmjölk eller vatten senast 20 minuter innan passet. Berätta gärna detta för din yogalärare.


Kläder: Mjuka, bekväma kläder. Gärna en extra tröja till avslappningsövningen. Yoga görs vanligen barfota. Strumpor kan användas under en del av passet. (Vid fotsvamp eller öppna sår; ha strumpor under hela passet och plåster på såret.)


Yogamatta: Vi har yogamattor och meditationskuddar i studion. Ta med ett lakan eller en lång pläd att ha ovanpå yogamattan. Det behövs då vi gör glidande rörelser och blir hygienskt för alla som lånar mattor.


Kroppen i normaltillstånd: Var gärna på plats 10-15 minuter innan vi startar. Du får bäst effekt av Yoga-mindfulness om du inte är uppvarvad när du kommer. Under vintern då du ska ut i kyla innan och efter passet är det bra att ha riktigt varma kläder att ta på dig.

 

Menstruation: De första dagarna eller då du blöder mycket kan du göra avslappning, andningsövningar och meditation. Avstå ifrån övningar som är ansträngande. Du kan följa med mentalt i alla övningar det är ett mycket bra sätt att öva! 


Graviditet: Om du är gravid behöver du informera om det. Din yogalärare kommer att anpassa yogaprogrammet så att det passar med var du är i din graviditet.


Sjukdom eller skada: Om du har högt blodtryck (även om du medicinerar för det), någon kronisk sjukdom, har opererat dig eller har en skada är det viktigt att du konsulterar din läkare eller sjukgymnast och din yogalärare om vilka övningar som passar för dig och hur du kan utföra dem tryggt och säkert för att få en positiv effekt.


Avstå ifrån Yoga-mindfulness om du har feber eller sjukdomskänsla i kroppen. Du behöver oftast inte avstå helt ifrån yoga även om du har gjort illa dig t ex i en fot, det finns många liggande och sittande övningar du kan göra ändå. Använd strumpor om du har fotsvamp eller ett öppet sår.


Allergier: Vänligen undvik starka dofter då det kan orsaka besvär hos någon eller några deltagare.


Mobilen: Kom ihåg att stänga av den helt!


Hör alltid av dig till din yogalärare om du har förhinder att delta.


   

unsplash